تبلیغات
مطلب - کلسیم
 
مطلب
                                                        
درباره وبلاگ


مدیر وبلاگ : مرتضی عامری

نویسندگان
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
جمعه 13 اردیبهشت 1392 :: نویسنده : مرتضی عامری
کلسیم از عنصرهای شمیایی جدول تناوبی است. نشانه کوتاه آن Ca و عدد اتمی آن ۲۰ است.

کلسیم یک ماده معدنی است که بدن انسان برای داشتن استخوان و دندان های محکم به آن احتیاج دارد.

استخوان از یک شبکه تار مانند از جنس پروتئین ( مانند تارهای عنکبوت هایی که به صورت سه بعدی تار درست میکنند) تشکیل شده که در روی این شبکه که به عنوان یک داربست عمل میکند مواد معدنی متصل میشود. این مواد معدنی بطور عمده از هیدروکسی آپاتیت تشکیل شده است که یکنوع کربنات کلسیم حاوی آب است.

 استخوان یک بافت زنده است. سلول های استخوان این شبکه تورمانند را درست میکنند و مواد معدنی را روی آن مینشانند. قسمت عمده استخوان همان ماده معدنی هیدروکسی آپاتیت است که سلول های استخوان برای ساختن آن نیاز به کلسیم دارند. بدن این کلسیم را از راه مواد غذایی بدست میاورد. بدن انسان برای تنظیم فعالیت های حیاتی خود در بسیاری نقاط دیگر هم به کلسیم نیاز دارد.

چون روزانه مقادیری کلسیم از بدن انسان ( از راه پوسته ریزی پوست و ناخن و مو و از طریق ادرار و عرق و مدفوع ) دفع میشود اگر به همان اندازه کلسیم از طریق مواد غذایی وارد بدن نشود، بدن مجبور میشود کلسیم مورد نیازش را از روی استخوان برداشت کند و این موجب آسیب به استخوان میشود. پس برای بدست آوردن کلسیم بدن هم برای ساخته شدن استخوان و هم برای رفع دیگر نیازهای بدن به کلسیم، این ماده معدنی باید از راه مواد غذایی به اندازه کافی به بدن برسد. بزرگترین منابع کلسیم در مواد غذایی در لبنیات است.

 

      259


مقدار مورد نیاز روزانه کلسیم در هر فرد متفاوت است

 این مقادیر عبارتند از


  • مردان و زنان بین 18-9 سال      1300 میلیگرم
  • مردان و زنان بین 50-19 سال    1000 میلیگرم
  • مردان و زنان بالای 50 سال      1200 میلیگرم
  • زنان باردار                               1300 میلیگرم

 

مقدار کلسیم که در مواد غدایی وجود دارد

( یک لیوان معادل 250 سی سی است و مقادیر کلسیم بر حسب میلیگرم است)


  • ماست معمولی کم چرب یک لیوان      415    میلیگرم
  • ماست میوه ای کم چرب یک لیوان      314     میلیگرم
  • شیر کم چرب یک لیوان                     302    میلیگرم
  • شیر 2 درصد چربی یک لیوان             297     میلیگرم
  • شیر کامل یک لیوان                         291     میلیگرم
  • پنیر سویسی سی گرم                    272     میلیگرم
  • پنیر چدار سی گرم                          204     میلیگرم
  • پنیر فتا سی گرم                             150     میلیگرم
  • پنیر موزارلا سی گرم                        150    میلیگرم
  • ماهی ساردین یک لیوان                   351    میلیگرم
  • همبرگر یک عدد                              74    میلیگرم
  • بادام یک لیوان                                332    میلیگرم
  • کلم بروکلی یک لیوان                       94    میلیگرم
  • لوبیا یک لیوان                                 69    میلیگرم
  • بستنی یک لیوان                            170    میلیگرم

 


كلسیم در باغ های پرتقال تولید نمی شود، اما در پرتقال به میزان فراوانی یافت می شود. در مارگارین، صبحانه های حاوی غلات، كیك و مواد انرژی زا وجود دارد. تولید كنندگان موادغذایی، 119 محصول دارای كلسیم را معرفی كرده اند كه این میزان سه برابر آن چیزی است كه در سال 1998 عرضه شده است.

بخش قابل توجهی از مردم هنوز کلسیم را بسیار كمتر از آنچه كه برای داشتن استخوان ها و دندان های محكم لازم است، دریافت می كنند. فقط 10 درصد از زنان 80 ساله و جوان تر 1000 میلی گرم كلسیم تجویز شده و كمتر از یك سوم نوجوانان 1300 میلی گرم را كه برای رشد استخوان هایشان لازم دارند، بطور روزانه مصرف می كنند(بدن در دوران نوجوانی نیمی از استخوان ها را می سازد).

مسئله اینجاست افرادی كه قصد دارند كمبود كلسیم نداشته باشند، ممكن است با مصرف غذاهای غنی شده از کلسیم، بیش از حد نیاز این ماده مغذی را دریافت كنند. در این صورت ممكن است بدن قادر به هماهنگ شدن با آن نباشد.

در اینجا به راه هایی اشاره می كنیم تا بتوانید نیاز بدن خود را به كلسیم تأمین كنید و كمبود و مازاد آن را تشخیص دهید.

کلسیم پنجمین عنصر فراوان در زمین است. مواد غذایی بهترین منبع برای تامین کلسیم هستند، زیرا علاوه بر آن، مواد مغذی دیگری هم دارند؛ برای مثال، در یک لیوان شیر، پروتئین، ریبوفلاوین و ویتامین D به همراه 300 گرم كلسیم وجود دارد.

سرمایه گذاران با تبلیغ نوشابه های صنعتی باعث شده اند که استفاده از شیر كم شود. در حال حاضر بطور متوسط نوجوانان دو برابر شیر، نوشابه می نوشند. غذاهای غنی شده و مكمل می توانند این خلا را پُر كنند. این غذاها موجب می شوند مردم بدون اینكه رژیم غذایی خود را كنار بگذارند، به مقدار لازم از كلسیم بهره مند شوند.

فراوان ترین نوع کلسیم، كلسیم كربنات است که از سنگ آهن و صدف خوراكی گرفته می شود. این نوع كه در بیشتر قرص ها وجود دارد، در صورتی كه به مقدار 500 میلی گرم یا كمتر و در تركیب با غذا و ویتامین D استفاده شود، بهترین تأثیر را دارد.

كلسیم سیتریت كه در بسیاری از آب میوه های غنی شده وجود دارد، به غذا یا ویتامین D نیاز ندارد و كمی بهتر جذب می شود.

صرف نظر از نوع آن، كلسیم با مصرف مقادیر زیاد سدیم، پروتئین یا كافئین از بدن دفع می شود. در ازای هر 500 میلی گرم سدیمی كه مصرف می كنید، 100 میلی گرم كلسیم از دست می دهید و هر گرم از پروتئین برای بدن ارزشی به اندازه 1 تا 5/1 میلی گرم كلسیم دارد. افرادی كه بدنسازی می كنند، با كاهش روزانه 130 گرم پروتئین روبرو شده یعنی تقریبا 50 میلی گرم كلسیم از دست می دهند.

مضرات مصرف بیش از حد کلسیم:

دریافت مقادیر زیاد كلسیم از طریق منابع غذایی دشوار است، اما مكمل ها به راحتی می توانند نیازهای بدن افراد یا حتی فراتر از آن را تأمین كنند.

وجود بیش از 2500 میلی گرم كلسیم در غذاها ممكن است باعث مشكلاتی برای بدن به خصوص زنگ آهن شود.

استفاده بیش از حد كلسیم نیز می تواند مشكلاتی مثل سنگ كلیه ایجاد كند.

تحقیقات نشان می دهد مردانی كه كلسیم زیادی مصرف می كنند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند.

ممكن است كلسیم یك ماده معدنی جادویی باشد، اما حتی در مورد مواد جادویی هم باید میانه روی و تعادل را رعایت كرد.





نوع مطلب :
برچسب ها :
لینک های مرتبط :




 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر